Any 1894 : L’Escola segueix endavant. L’Isabel i l’Ester, filles de George, són delegades per la missió anglesa per seguir fent la tasca del pare; durant els anys següents i sota el seu lideratge l’Escola experimentaria una important expansió; l’Isabel va assumir la direcció de l’Escola ajudada per las seves germanes: Ester i Amèlia. Paral·lelament atenien també, juntament amb responsables calderins, tasques ministerials de l’església que havia fundat el pare i que n’havia estat primer pastor.
Any 1912 : L’Escola Evangèlica finalitza la seva missió; el percentatge d’analfabetisme ha disminuït considerablement durant tots aquests anys i nous centres públics d’escolarització que s’han obert recentment seguiran amb la noble labor docent a Caldes.
Encara que sense l’Escola, l’església iniciada al 1880 per George Lawrence segueix ininterrompudament amb el testimoni evangèlic: amb la Gran Comissió ordenada per Jesucrist de difondre l’Evangeli i ajudar en les diferents necessitats del nostre proïsme. Responsabilitzant-se amb la congregació i les seves activitats han estat diversos pastors calderins, com Salvador Codina Oller i d’altres; el missioner anglès Josep Harvey durant 30 anys, els pastors Joan Flotats i Angel Cortès durant 10 anys, Josep Perera, Eugeni Danyans, Antoni Escobosa, etc..Actualment ens reunim al c/. George Lawrence nº 10.
Any 1985 : Un altre missioner, americà : Alvin Doell obre a Caldes una nova església evangèlica al carrer Major i que actualment es reuneix al carrer Montserrat, 130 (Edifici La Llana). Aquesta congregació germana comparteix els mateixos propòsits que la iniciada al 1880: ambdues servint Jesucrist i al proïsme. Diversos evangèlics calderins participen en responsabilitats a diferents esglésies de Barcelona, Granollers i La Llagosta.
Compromesos doncs, no només amb les necessitats espirituals dels nostres conciutadans sinó també amb les materials, és pel que els evangèlics estem col·laborant amb actuacions de caire social: llars infantils, llars d’avis, centres de rehabilitació de drogoaddictes i alcohòlics, apadrinament de nens, accions en situacions d’emergència, etc. I concretament a Caldes participem amb la distribució d’aliments, estands benèfics, la Marató de TV3, El Gran Recapte anual Banc d’Aliments i d’altres accions puntuals en cassos de necessitats, ajudant fins on ens permeten els limitats recursos de que disposem.
El testimoni d’aquest calderí d’adopció George Lawrence , el seu amor a Déu i a la gent de Caldes ens és d’estímul i gratitud. Com evangèlics calderins estem agraïts a Déu que ens permet servir al nostre estimat poble. I per sobre tot diem: “Soli Deo gloria” . (Només a Déu la glòria).
Des del 15 de febrer 2012, hi ha un carrer cèntric a Caldes que porta el nom de George Lawrence, en reconeixement de gratitud per la seva tasca. En la proposta que l’Ajuntament va fer perquè el poble proposés noms per un carrer, les esglésies evangèliques van presentar a Lawrence. De les diverses propostes, tres noms escollits per les autoritats municipals van ser sotmesos a votació popular, resultant elegit en George Lawrence per majoria de vots.
Plafons de l'Exposició George Lawrence a Caldes de Montbui el 2014:
TOTS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada