Una de les xacres de la societat d’aquella època era l’elevadíssim índex d’analfabetisme (hi ha qui parla del 80 % de la població). El fet tenia dues causes bàsiques: la manca d’escoles, i la poca importància que molts pares donaven a l’escolarització del seus fills; cal dir que la Llei d’Instrucció Pública no es va promulgar fins el setembre de 1857 i que la seva implantació no va ser automàtica; problemes financers i logístics, provocats sobretot per les enormes despeses en les guerres que va patir el segle feien que els ajuntaments no poguessin comptar massa amb el govern, endarrerint-se moltíssim la seva aplicació. Per tant l’ensenyament de l’època vivia una situació de precarietat constant.
Concretament a Caldes, la Junta Municipal de Beneficència que gestionava l’Hospital va contractar l’assistència de les Carmelites de la Caritat per fer-se’n càrrec i sanejar l’economia de la institució; i com que a més, les monges també es dedicaven a l’ensenyament, van obrir una escola per a nenes a l’inici del 1852. El 1854, l’escola va passar a ser municipal, però una ordre governativa el 1860 va comportar que l’Ajuntament la deixés de subvencionar, havent de fer-se càrrec de les despeses els propis pares. Això va significar, de ben segur, que algunes alumnes es donessin de baixa per problemes econòmics.
I, en quan a l’escola pública, la situació no era millor. A les Actes de plens de l’Ajuntament sovintegen les queixes a través d’escrits dels mestres reclamant els diners pressupostats, moltes vegades, amb endarreriments força perllongats. Cal tenir en compte que la primera pedra de la nova escola pública ubicada al carrer Buenos Aires, no es va col·locar fins el 6 de gener de 1877, i que es va anar construint per fases bastant dilatades en el temps.
S’ha de dir també que a l’època van existir també a Caldes algunes altres escoles, la majoria petites i particulars que van fer la seva tasca d’alfabetització i que cal reconèixer.
En aquest context George Lawrence l’any 1873 obre l’Escola evangèlica (coneguda popularment com “l’escola dels pobres”), institució que va ser clau per donar una empenta important en la tasca d’alfabetització de l’època, tant de nens i nenes com d’adults.
Plafons de l'Exposició George Lawrence a Caldes de Montbui el 2014:
TOTS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada